Home RenoveringKakla om köket

Kakla om köket

Att titta på köket och tänka att man skulle vilja förnya det är knappast ovanligt. En sak man kan göra för att ganska snabbt ge köket ett ansiktslyft är att riva bort det gamla kaklet och sätta nytt.

Steg 1: köpa nytt kakel

Innan man gör något annat är det bäst att välja vilket kakel man vill byta till. Det kan vara lockande att köpa något väldigt annorlunda från det nuvarande. Men tänk hela tiden på att det ju också ska passa ihop med resten av inredningen.

Steg 2: riva det gamla kaklet

När man väl fått hem sitt nya kakel är det dags att riva bort det gamla. I de flesta fall kan man göra detta med ett stämjärn och en hammare. Men hur lätt det är kan också bero på vad kaklet sitter på.

Steg 3: jämna ut ytan

För att få ett bra resultat är det viktigt att ytan man kaklar på är slät. Spackla igen hål och gropar och slipa sedan ner ojämnheter. Överväg även att sätta upp gipsskivor först.

Steg 4: börja med fixet

Häll upp och blanda fixet, men gör inte för mycket på en och samma gång. Fix kan torka rätt så snabbt och får man inte upp alla plattorna innan detta händer slösar man bara på material. Fixet ska fördelas jämnt över ytan med en kam. Se till att använda en som är anpassad kaklets storlek.

Steg 5: sätt upp plattorna

När man sätter upp plattor är det alltid bäst att börja i ett hörn. Sätt gärna plattan lite längre åt sidan först och skjut sedan in den på plats. På så sätt får plattan kontakt med så mycket fix som möjligt och kommer då sitta bättre.

Steg 6: dags att fogas

Fogen är det som avslutar projektet och detta ska helst appliceras diagonalt över plattorna. På så sätt undviker man luftbubblor. Nu måste man vänta på att fogen ska torka tillräckligt mycket, men inte för mycket så den fortfarande går att torka bort från plattorna. Avslutningsvis, när fogen har torkat helt, lägger man en silikonfog mot bänkskivan.