Home RenoveringFå mer boyta med ett attefallshus
Få mer boyta med ett attefallshus

Få mer boyta med ett attefallshus

De flesta skulle nog inte ha något emot med lite extra boyta hemma. Många skulle nog säga att bara ett rum till skulle kunna göra stor skillnad. Och medan det inte är det enklaste att bygga ut huset för att få ett rum till, kan ett attefallshus vara ett betydligt bättre alternativ.

Ett attefallshus kräver självklart att du har tillräckligt med utrymme på tomten. Men så länge du kan hitta en bra plats för en till liten byggnad har du stora möjligheter framför dig. Till skillnad från friggeboden får nämligen attefallshuset byggas som ett åretruntboende.

Ett attefallshus får idag ta upp som mest 30 kvadratmeter av tomten och får vara upp till 4 meter på sin högsta punkt. Håller du dig inom dessa mått och bygger det 4,5 meter eller längre från tomtgränsen behöver du varken ansöka bygglov eller fråga om lov från grannarna.

Att designa sitt eget attefallshus är inte alls omöjligt. Men det finns flera fördelar med att köpa en färdig byggsats från en erfaren försäljare. Till att börja med får du garanterat allt du behöver för att sätta ihop huset och du kan vara säker på att det är en ordentlig byggnad som uppfyller alla krav på en riktig bostad.

Vill du dessutom slå på extra stort kan du även bygga till med en källare. Det kräver förstås ordentligt med förarbete, men kan för somliga vara värt jobbet. Källaren behöver inte alls vara lika stor som byggnaden ovanför för att kunna komma till god användning trots allt.