Home TipsDra ned på energiförbrukningen

Dra ned på energiförbrukningen

Energiförbrukningen i ett hem kan bli ganska hög beroende på hur gammalt huset är och hur mycket genomfört arbete som fokuserat på just detta område sedan tidigare. Här kommer några tips som kan ge allt från små till stora resultat.

Kolla inomhustemperaturen

Att ha en bra temperatur inomhus är något många eftersträvar. Men det kan vara värt att prova sänka temperaturen något. För varje grad man kan sänka temperaturen kan man spara omkring 5% av den energiförbrukning som går åt till uppvärmningen. Något man kan märka för både små och stora hus när det är dags att betala räkningen.

Investera i solceller

Det finns en mängd att läsa om solceller idag för den som är intresserad. Och medan det helt klart är en stor investering att täcka sitt tak med solceller har systemet återbetalat sig själv om cirka 10 år, varpå allt blir ren vinst. Drift kostnaden kan sjunka med omkring 4 000 kronor om året för en normalstor villa. Och tack vare egenproducerad el känner man inte av upp- och nedgångarna i elpriset till samma utsträckning. Och självfallet bidrar man till andelen förnybar energi i samhället.

 Stäng av elektronik

Modern elektronik har en tendens att inte helt stänga av sig själv utan istället gå in i standbylägen och liknande. Men även i detta läge fortsätter de att dra ström. Har man många sådana enheter byggs det snabb upp till att vara en inte obetydlig energiförbrukning. Laddaren i sig drar även ström även om enheten som ska laddas inte sitter i. Ju fler sladdar man kan dra ut ur vägguttagen desto mer kan man således spara.

Se över vitvarorna

Många äldre vitvaror drar betydligt mer ström än moderna varianter. Att köpa nytt kan vara en smartare lösning i längden. Vid köp bör man alltid ta en titt på energiklassen och välja de som ligger i den övre klassen. Det kan skilja mer på en del vitvaror än andra.