Home TipsBygg en bastu på tomten
Bygg en bastu på tomten

Bygg en bastu på tomten

Vi är många som drömmer om att ha en egen bastu hemma. En del väljer att bygga en mindre bastu intill sitt duschrum. Men vill du ha ut det mesta av din bastuupplevelse bör du bygga en ordentlig bastu på tomten.

Mycket nöje med egen bastu

Har du en bastu på tomten kan du på vintern enkelt gå ut och kasta dig i den kalla snön och snabbt gå in i bastuvärmen igen. Det ger ungefär samma effekt som ett kallbad eller att bada i isvak. Med en bastu på tomten kan du också enkelt bjuda in dina vänner för en härlig stund av bastande.

Att tänka på när du bygger bastu

När du ska bygga en fristående bastu på tomten behöver du tänka på några saker. Bland annat kan det vara bra att fundera över storleken en extra gång. Bygger du en bastu som är mindre än 15 kvadratmeter behöver du nämligen inte bygglov. Om du däremot bygger större kommer du behöva ansöka om bygglov hos din kommuns byggnadsnämnd.

Vill du slippa ansöka om bygglov finns det fler regler du behöver se över. Exempelvis får bastun inte ligga mer än 25 meter från ditt bostadshus.

När det är dags att börja bygga hittar du allt från bastukaminer till bastutillbehör och färdiga bastustugor hos Bastukällan.