Det kan låta komplicerat med bodelning, men det är det absolut inte. För att du ska få ett grepp om termen kan du tänka på det som en metod att fördela de föremål som finns i ett hem hos två sammanboende partners.
När skriver du ett bodelningsavtal?
Du kan inleda en bodelning vid olika tillfällen. Antingen under ett pågående förhållande, när någon av parterna dör eller om ni skiljer er eller separerar. Har två personer som bott tillsammans bestämt sig för hur de ska fördela egendomen kan de skriva ett bodelningsavtal. Det finns egentligen inga formkrav på avtalet, men för att få ett fullgott juridiskt skydd bör bodelningsavtalet bli registrerat hos Skatteverket.
Om ni behöver hjälp med ert bodelningsavtal
Kan ni inte komma överens om vem som ska få vad kan ni ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare. Då får ni antingen föreslå någon person själva eller så kan tingsrätten utse en bodelningsförrättare åt er. Får ni en bodelningsförrättare bestämmer den vem som ska få vad. Det är värt att tänka på att en bodelningsförrättare kan kosta en del. I vissa fall kan staten stå för kostnaden, men det är inte säkert att det blir så. Såklart är det därför bäst om du och din partner kan komma överens. Läs mer här för att få mer information.