Home TipsFördelarna med energisnåla vitvaror

Fördelarna med energisnåla vitvaror

El är något som många betalar för och sedan inte lägger någon närmare tanke på. Faktum är att de flesta av oss kan få ner våran elkostnad en hel del, vilket är en fördel både för miljön och för din plånbok. 

Energiklasser

Sedan tidigt 90-tal så är vitvaror märkta med energiklasser, märkningen kan se lite annorlunda ut beroende på vilken produkt det handlar om. En ugn har ju inte samma funktion en frys har. Det handlar vanligtvis om kapacitet, ljudnivå och såklart: strömförbrukning. När det kommer till just strömförbrukning så har det faktiskt hänt en hel del, vissa tillverkare har fått ner strömförbrukningen på sina vitvaror med hela 50% sedan slutet på 90-talet.

Är det värt den extra kostnaden?

Är det då värt att lägga extra pengar på vitvaror med toppbetyget A+++? Ser man det som en långtidsinvestering så, ja. Skulle man vara i en situation där man är på jakt efter nya vitvaror till hela huset så kan man spara upp emot 3000 kr per år bara på den minskade förbrukningen, dessutom så gör man miljön en tjänst! Detta kombinerat med att sikta på allt från energisnåla lampor till TV-apparater och datorer  kan bli en fin vinst i det långa loppet!