Home RenoveringBygga till med ett garage

Bygga till med ett garage

Tillbyggnader av hemmet kommer i alla möjliga former. Ett populärt alternativ är att bygga till ett garage till huset. Det förutsätter självfallet att man har tillräckligt med utrymme, men då kan det ofta vara ett riktigt attraktivt alternativ. 

Anledningar att bygga garage

Varför folk bygger garage kan förstås variera en hel del från person till person. Men i grund och botten finns del flera anledningar till varför ett garage är en bra idé:

  • Det skyddar bilen från regn och rusk.
  • Man behöver inte borsta av bilen under vintern.
  • Säkerheten för skador och inbrott minskar drastiskt.
  • Ger möjligheten till ytterligare förvaring.
  • Kostnad för service på grund av saker som rost minskar.

Att bygga ett garage

Vill man bygga ett garage kommer man ofta behöva skaffa ett bygglov. Men om man håller sig till 25 kvm och en maxhöjd på 4 m räknas det som ett attefallshus och då krävs endast en bygganmälan. Man kan till och med hitta dessa sortens garage som byggsatser så slipper man designa det helt från grunden. Detta kan i slutändan spara in en mängd tid och pengar.

Varm- eller kallgarage?

Ett beslut man ska ta tidigt i planeringen är huruvida man ska ha ett uppvärmt garage eller inte. Fördelarna med ett uppvärmt garage säger ju mer eller mindre sig själv. Men det är också en extra kostnad. I södra Sverige kan man ofta komma långt bara med ordentlig isolering. Men ju längre norrut man bor desto större är också chansen att man måste ha ett riktigt uppvärmningssystem. Vare sig man väljer golvvärme, luftvärmepump eller någon form av radiatorer är ju upp vill var och en. Titta noga på vilken lösning som är det mest logiska valet för garaget. Det är självfallet möjligt att bygga ett kallgarage till att börja med och sedan konvertera det till ett varmgarage vid ett senare tillfälle om det passar bättre rent ekonomiskt.