Home RenoveringBehöver golvet bytas ut?

Behöver golvet bytas ut?

Vi tar lätt golvet för givet. Men inget golv håller ju för evigt och förr eller senare kräver en mer drastisk åtgärd än bara rengöring. Då byte av golv betyder att rummet måste tömmas helt är det bäst att planera arbetet ordentligt.

Vissa trägolv kan istället slipas

Att byta ut golvet kräver en hel del arbete och innebär ju alltid olägenheter då rummet inte alls kan användas under tiden. Har du dock ett trägolv i rummet är det möjligt att det kan slipas istället. Det kräver visserligen lite speciell utrustning och är bäst att överlåta till en expert. Men det kommer också vara en snabbare och billigare åtgärd.

Välja nytt golv eller lägga samma igen?

Det är väldigt säkert att lägga samma golv som tidigare om man gillade hur golvet fungerade med inredningen. Men samtidigt kan det ju vara lockande att välja något helt nytt också. Då är det värt att spendera lite tid och titta på olika golvs för- och nackdelar. Att matcha ett rum med det perfekta golvet är inte alltid så enkelt, men det finns ofta flera bra alternativ att välja mellan.

Bra golv för olika rum

Om du funderar på vilket golv som passar var i hemmet har vi samlat några tips från kunniga golvläggare här:

  • Kök – välj golv som är lätt att rengöra och inte fläckas lätt. Detta inkluderar plastgolv och en del stengolv. Trägolv fungerar självfallet alltid.
  • Hallen – liknande krav som köket och kan lätt använda samma sorts golv.
  • Sovrummet – en mjukt och tyst golv är ofta skönt i sovrummet. Bra förslag är vissa trägolv och textilgolv.
  • Vardagsrummet – kan fungera med nästan vilket golv som helst. Fokusera på att passa ihop det med inredningen.
  • Badrum – här är det vanligast att använda klinker idag. Men plastmattor kan fungera bra de också.

Tänk på skötseln och underhållet

Olika golv har olika krav när det kommer till skötsel och underhåll för att de ska fortsätta se fin ut och hålla bra så länge som möjligt. En del golv är mer känsliga för saker som fläckar medan andra är lätt att repa. Att ta reda på vad golvets styrkor och svagheter är kommer därför vara något du vill göra i god tid i valprocessen.

Ett ljust eller mörkt golv?

Skillnaden mellan ett ljust och ett mörkt golv kan vara som natt och dag. Du har troligtvis inte insett hur mycket golvet gör för känslan i ett rum förrän du bytt det åtminstone en gång. Och bytt till något helt annat också. Ett mörkt golv absorberar mycket mer ljus och kan hjälpa till att skapa en varm och behaglig känsla i rummet. Men det kan samtidigt få rummet att kännas som mindre. Föga förvånande ger ett väldigt ljust golv det motsatta resultaten. Tänk därför noga på vilket som passar bäst.