Home InredningBästa suckulenterna för hemmet
Bästa suckulenterna för hemmet

Bästa suckulenterna för hemmet

Suckulenter är populära växter som passar perfekt för den som vill ha gröna inslag i hemmet utan att behöva vattna och sköta om dem hela tiden. Dessa tåliga växter finns i många olika färger och former och passar både som dekoration och som luftrenare. Här kommer en guide till de bästa suckulenterna för ditt hem.

Vad är en suckulent?

En suckulent är en växt som lagrar vatten i sina blad, stjälkar eller rötter. Detta gör att de kan överleva i torra miljöer och tål lite försumpning. De flesta suckulenter kommer från varma och torra klimat och är vanligt förekommande i Afrika och Centralamerika.

Bästa suckulenterna för nybörjare

Om du är nybörjare på att odla suckulenter är det bra att börja med några enkla sorter som är lätta att sköta. Ett exempel är Aloe Vera, som även har många hälsofördelar. Andra enkla sorter är Graptosedum ‘California Sunset’ och Echeveria ‘Lola’. Dessa växter tål lite mörker och behöver inte vattnas för ofta.

Suckulenter som tål lite mörker

Om du har ett hem med lite sämre ljusförhållanden finns det även suckulenter som trivs i skugga. Två exempel på sådana växter är Sansevieria och Haworthia. Sansevieria är även känd som svärmors tunga och är en av de mest tåliga växterna som finns. Haworthia är en mindre växt som passar bra på fönsterbrädan.

Suckulenter för dekoration

En av de mest populära suckulenterna för dekoration är Sedum morganianum, även känd som burrosvans. Denna växt har långa, hängande stjälkar med små blad som ser ut som pärlor. En annan dekorativ växt är Kalanchoe thyrsiflora, som har stora, gröna blad med röda kanter.

Suckulenter som är svåra att sköta

Det finns även suckulenter som är mer krävande och som kan vara svåra att sköta om. Ett exempel är Lithops, som kallas för ”levande stenar” på grund av sin ovanliga form och färg. Denna växt kräver mycket sol och ska inte vattnas alltför ofta. En annan utmanande växt är Crassula ovata ‘Gollum’, som har ovanliga, fingerliknande blad och behöver mycket ljus.

Vanliga frågor och svar om suckulenter

Hur ofta ska man vattna en suckulent?

Suckulenter behöver inte vattnas så ofta eftersom de lagrar vatten i sina blad, stjälkar eller rötter. Det är viktigt att jorden torkar upp mellan vattningarna så att inte rötterna ruttnar.

Kan man plantera suckulenter tillsammans?

Ja, många suckulenter kan planteras tillsammans i samma kruka. Det är dock viktigt att välja växter som trivs i samma typ av jord och som har liknande behov av ljus och vatten.

Var ska man placera en suckulent?

Suckulenter trivs bäst på platser med mycket sol och ljus, men det finns även sorter som tål lite mörker. Undvik att placera växterna nära dragiga fönster eller dörrar.

Suckulenter är både vackra och tåliga växter som passar perfekt för den som vill ha lite grönt i hemmet utan att behöva vattna och sköta om dem hela tiden. Genom att välja rätt sort kan du få en dekorativ och lättodlad växt som ger både färg och liv till ditt hem.